ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Η κουλτούρα του καφέ βρήκε στέγη

Αρώματα, γεύσεις και υφές, αλλά και τελετουργικά και παραδόσεις, ο πλούτος μιας περιοχής, η ευχαρίστηση της φιλοξενίας, της εργασίας και της γνώσης πολλών ανθρώπων, την αγάπη για την ηθική και για το τι είναι όμορφο. Αυτός είναι ο κόσμος στον οποίο o illy έχει αφιερώσει κάθε δυνατή προσπάθεια από το 1933 με σκοπό την παραγωγή του καλύτερου καφέ που η φύση μπορεί να προσφέρει.

 

Το Università del Caffè ιδρύθηκε το 1999, αντλώντας από τον πλούτο των γνώσεων που έχουν αποκτηθεί μέσω μακρά ιστορία της εταιρείας και την επιθυμία να τον μοιραστεί με στόχο την προώθηση και διάδοση της κουλτούρας του καφέ υψηλής ποιότητας.

 

Με υποκαταστήματα στην Τεργέστη, σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, το Università del Caffè είναι ένα κέντρο αριστείας ανοικτό για τους επιχειρηματίες στον τομέα του καφέ, τους επαγγελματίες στον κλάδο της φιλοξενίας και όλους τους λάτρεις του καφέ. Ένας διεθνής κόμβος γνώσης, όπου εμπειρογνώμονες από διάφορους τομείς - από τον επιστημονικό στον οικονομικό και πολιτιστικό τομέα - μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις και να εργαστούν από κοινού, ώστε να παραχθούν νέα ερεθίσματα και να δημιουργήσουν μια πραγματική κοινωνία των ιδεών με τη δύναμη ενός  φλιτζανιού καφέ ως σημείο εκκίνησης.

 

Τα μαθήματα κατάρτισης και της ανακάλυψης που προωθούνται από το Università del Caffè  έχουν σχεδιαστεί για να συμβάλουν στην ανάπτυξη και τη συνεχή βελτίωση της διαδικασίας παραγωγής καφέ, καθώς και την ευημερία των ανθρώπων που φροντίζουν αυτό και που πίνουν καφέ, και στην προστασία του περιβάλλοντος κατά μήκος της αλυσίδας παραγωγής: από τις μακρινές τροπικές καλλιέργειες μέχρι στις πόλεις μας.

 

Προκειμένου να διασφαλιστεί σε όλους τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο την καλύτερη δυνατή γευστική εμπειρία ανά πάσα στιγμή.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

 

Τίτλος σεμιναρίου: Espresso basic

Σκοπός:

Μια ευκαιρία για να εισέλθετε στον κόσμο της ποιότητας του καφέ, με μια περιεκτική επισκόπηση των διαφόρων δραστηριοτήτων που συνδέονται με το προϊόν, την υπηρεσία και τη διαχείριση του καφέ, από πρακτική και θεωρητική σκοπιά. Μια γενική άποψη του ταξιδιού του κόκκου, από το φυτό στις χώρες καλλιέργειάς του μέχρι τον μετασχηματισμό του στο φλιτζάνι.

Πρόγραμμα:

Ιστορία, έθιμα και μέθοδοι παρασκευής .
Καλλιέργεια, παραγωγή και διάθεση του πράσινου καφέ
Διαδικασία βιομηχανικής παραγωγής του καφέ.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του espresso.
Θεωρία και πρακτική στο άλεσμα και στον μύλο άλεσης καφέ.
Βασικές ρυθμίσεις μύλου άλεσης.
Οι παράμετροι της εκχύλισης ενός τέλειου espresso.
Συντήρηση και βασικές ρυθμίσεις της μηχανής espresso
Πρακτικό τεστ οργανοληπτικής ανάλυσης ενός espresso
Τεχνικές και ιδέες για να σερβίρετε ένα τέλειο cappuccino

Τύπος μαθήματος: Θεωρητικό και πρακτικό

Γλώσσα: Ελληνικά

Διάρκεια: 8 ώρες

Σε ποιους απευθύνεται: 
Το σεμινάριο στοχεύει επαγγελματίες και επιχειρηματίες που θέλουν να εμπλουτίσουν τις δεξιότητές τους ή θέλουν να εισέλθουν στον κλάδο της καφεστίασης.

 

Τίτλος σεμιναρίου: Cappuccino & Latte art
 

Σκοπός:

Αφιερωμένο στο κλασικό ιταλικό ρόφημα και την εξέλιξή του, θα σας βοηθήσει να μάθετε τις τεχνικές για την προετοιμασία ενός άψογου espresso και τα μυστικά για να μετατρέψετε το γάλα σε μια άψογης υφής, πηχτή κρέμα.
Διερευνήστε τις δημιουργικές δυνατότητες του Latte Art για ένα ρόφημα πραγματική απόλαυση… ένα μικρό έργο τέχνης.
 

Πρόγραμμα:

Βασικές αρχές εκχύλισης ενός τέλειου espresso
Το γάλα και τα χαρακτηριστικά του
Θεωρία και πρακτική για σωστό αφρόγαλα
Εξοπλισμός, γαλατιέρες και οι προδιαγραφές τους
Πρακτική εξάσκηση στην παρασκευή και σερβίρισμα ενός cappuccino.
Επίδειξη και πρακτική εξάσκηση στα βασικά σχέδια latte art

Τύπος μαθήματος: Θεωρητικό και πρακτικό

Γλώσσα: Ελληνικά

Διάρκεια: 8 ώρες


Σε ποιους απευθύνεται: Σε barista και café managers



Τίτλος σεμιναρίου: Slow preparations

Σκοπός:

Αν και δεν χειρίζεστε πολύπλοκα ηλεκτρικά μηχανήματα οι μέθοδοι hand brew απαιτούν ακρίβεια και συνέπεια. Το τελικό αποτέλεσμα θυμίζει καφέ από την καφετιέρα φίλτρου του σπιτιού σας, αλλά είναι αισθητά πιο λεπτό και πολύπλοκο. Παρατηρήστε το blooming του καφέ, σχηματίστε τέλειες σπείρες και δείξτε την απαιτούμενη ακρίβεια και υπομονή. Αφήστε αυτήν την  απλή εμπειρία να σας φέρει σε αρμονία με τον καφέ σας.

Πρόγραμμα:

Ιστορία των μεθόδων παρασκευής hand brew .
Καλλιέργεια, παραγωγή και διάθεση του πράσινου καφέ.
Τύποι καφέ μοναδικής γεωγραφικής προέλευσης και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.
Θεωρία και πρακτική στο άλεσμα και στον μύλο άλεσης καφέ.
Βασικές ρυθμίσεις μύλου άλεσης.
Εξοπλισμός και τα βήματα για σωστή εκχύλιση
Οι παράμετροι της εκχύλισης ανά μέθοδο
Πρακτικό τεστ οργανοληπτικής ανάλυσης σωστών και λανθασμένων εκχυλίσεων

Τύπος μαθήματος: Θεωρητικό και πρακτικό

Γλώσσα: Ελληνικά

Διάρκεια: 8 ώρες

Σε ποιους απευθύνεται: 
Σε barista και café managers

 

Τίτλος σεμιναρίου: Σοκολάτα 360

Σκοπός:

Αν και γνωριζόμαστε εκατοντάδες χρόνια, η σοκολάτα δεν σταματά να μας εκπλήσσει. Ανακαλύψτε μαζί μας την μακρά ιστορία της και πως καταφέρνει σήμερα με τις πιο μοντέρνες τεχνικές και συνταγές να εγγυάται μια απολαυστική εμπειρία .
 

Πρόγραμμα:

Ιστορία της σοκολάτας .
Καλλιέργεια, παραγωγή και διάθεση του κακάο.
Διαδικασία βιομηχανικής παραγωγής της σοκολάτας .
Σοκολάτες μοναδικής γεωγραφικής προέλευσης και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.
Εξοπλισμός και τα βήματα για σωστή παρασκευή ζεστής και κρύας σοκολάτας
Γευστική δοκιμή νέων γεύσεων και συνδυασμών .
Πρακτική εξάσκηση.

Τύπος μαθήματος: Θεωρητικό και πρακτικό

Γλώσσα: Ελληνικά

Διάρκεια: 6 ώρες

Σε ποιους απευθύνεται: 
Σε barista και café managers
 


Η ομάδα των εκπαιδευτών.

Οι εισηγητές των σεμιναρίων είναι εξειδικευμένοι επαγγελματίες barista, με ευρεία εμπειρία στο χώρο της καφεστίασης . Ασχολούνται αποκλειστικά με την εκπαίδευση πάνω στον καφέ, έχοντας λάβει εκπαίδευση από το UDC Trieste και SCAEE.

Την ομάδα των εκπαιδευτών αποτελούν οι

Νεκτάριος Μαχραμόπουλος
Περικλής Κοράνης
Γιάννης Τσίκλης
Κώστας Τσιαμούρας
 

Υπεύθυνος Τμήματος

Ζαμανάκης Χρήστος